Vitaliteitblog 16: ‘Het grote belang van pauzes’

13 november 2023

De succesformule van een topsporter? Een goede balans tussen inspanning en rust. Een topsporter weet dat, wil hij tijdens de wedstrijd maximaal kunnen presteren, ieder detail moet kloppen. Voldoende rust overdag is daarbij essentieel. Helaas zijn de meeste van ons geen topsporters. Het recept van een gemiddeld werkende volwassene? Uren achter elkaar doorwerken, weinig pauzes en beweging, veel koffie en einde middag nog wat snelle suikers voor de laatste energiestoot. Wellicht ietwat gechargeerd, maar herkenbaar voor jou?

In dit blog gaan we op zoek naar de voordelen van pauze houden. Hoe kunnen we meer rust integreren in onze dag? En wat doet dit met ons brein?

Druk zijn en weinig pauzes nemen is een keuze, maar die keuze komt vaak ergens vandaan. Veel mensen zijn betrokken, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ambitieus. ‘Pauze nemen kan altijd nog, ik moet eerst een deadline halen.’ Het eindeloos door blijven werken achter onze computers, van afspraak naar afspraak leven en weinig pauzes inplannen, maakt ons minder productief en bovendien ook een minder gezellig persoon, zowel voor onszelf als voor onze omgeving. Tijd voor een andere aanpak.

Lummeltijd
Je kent het vast wel, zo’n ochtend in het weekend. Badjas aan, kopje koffie erbij en dan heerlijk op de bank een beetje dagdromen. Al vrij snel begint je hoofd waarschijnlijk lawaai te maken. ‘Kom op, aan het werk! Ga die klus eens oppakken, het huis stofzuigen en de boodschappen doen. Aan de slag jij!’ We hebben het idee tijd te verspillen wanneer we niets doen, terwijl lummeltijd ons juist veel kan opleveren. Wat is het eigenlijk, lummeltijd? Lummelen (of lanterfanteren) is gewoon even niets doen. In Italië zijn ze er meester in en noemen ze het ‘dolce far niente’, de kunst van het nietsdoen.
‘The sweetness of doing nothing’ klinkt prachtig, alleen voor ons als hardwerkende, ploeterende Nederlanders is het vaak een droombeeld wat alleen tijdens vakanties of weekendjes weg realiteit wordt. Inspiratie komt vaak niet uit de lucht vallen, maar juist door lege ruimtes te plannen om te gaan wandelen of te mediteren ontstaat er ruimte voor nieuwe gedachtes. Door te reflecteren, te mijmeren ontstaat er nieuwe energie om weer aan de slag te kunnen. Die Italianen zijn zo gek dus nog niet!

Pomo wie?
Vind je het ook lastig om lang en geconcentreerd aan een klus te werken? Experimenteer dan eens met de Pomodoro techniek! Een uitvinding Francesco Cirillo in de jaren 80, jawel, weer een Italiaan. Hoe werkt het?

· Neem een leeg vel papier en schrijf hier alle activiteiten op die je nog moet doen.

· Schrijf nu alle activiteiten van je lijst op als Pomodoro’s op je takenlijst. Dit betekent dat iedere taak 25 minuten duurt en op volgorde van prioriteit staat (de meest urgente taken bovenaan).

· Pak een timer en zet deze op 25 minuten en begin met de bovenste taak van je lijst. Respecteer de timer en blijf gedurende 25 minuten gefocust op je taak.

· Klaar? Vink deze taak nu af op je takenlijst en neem 3-5 minuten pauze. Genoeg om je brein wat voldoening te geven en te resetten.

Zo ga je door tot je in totaal 4 Pomodoro’s hebt afgewerkt (ongeveer 2 uur werken). Na 4 Pomodoro’s neem je een wat langere pauze (15-30 minuten is het advies). Om het succes van deze techniek te vergroten, is het belangrijk dat je 3 afspraken met jezelf maakt. Geef niet toe aan interne en externe onderbrekingen en breek de Pomodoro’s niet op. Veel plezier!

Pauze nemen? Check deze voordelen
Zitten we net lekker in onze taak, moeten we opeens een pauze inlassen. Dat is toch heel frustrerend en totaal niet efficiënt? Dit is een gedachte die bij veel mensen leeft. Het is belangrijk om je te realiseren dat opladen een onderdeel is van het productief zijn. Zonder op te laden, kun je immers geen gas geven. De aard van de pauzes is van groot belang, aldus Mark Tigchelaar, oprichter van de Focus Academy. ‘Het gaat erom dat je hersenen in pauzestand geen nieuwe kennis opnemen. Dit betekent dus: geen podcast luisteren, geen nieuws lezen, Instagram bekijken of een intens telefoongesprek voeren. Het is belangrijk dat je hoofd zich niet blijft vullen met nieuwe prikkels.’ Wat dan wel? Ga buiten een rondje wandelen (bij voorkeur in de natuur) zonder telefoon. Of doe een powernap of even helemaal niets, staar bijvoorbeeld even 10 minuten uit het raam. Onderzoek toont aan dat een pauze van 10-15 minuten al zorgt voor een verhoogde concentratie en productiviteit.

Pauzes leveren je bovendien veel voordelen op.

· Het stimuleert je geheugen;

· Je wordt productiever;

· Je hebt meer energie;

· Het stimuleert gezonde gewoonten;

· Je krijgt sterkere sociale banden (door bijv. samen pauzes te nemen);

· Je kunt beter beslissingen nemen (i.p.v. keuzemoeheid);

· De stress neemt af;

· Je wordt creatiever, pauzes zorgen voor nieuwe inzichten.

Ik wens je veel Pomodoro’s, pauzes en lummeltijd toe.

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Vitaliteit blog 20: ‘Oorzaken van moe wakker worden’
Stel je de volgende situatie eens voor. Na een heerlijke nacht slapen word je ’s...
Joost, 56 jaar over Vitaal Rookvrij: ‘Het is een groot succes gebleken!’
Vitaal Rookvrij deelnemer Joost heeft ruim € 2000,- bespaard sinds hij is gestopt met roken....
Vitaliteit blog 19 ‘Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren’
Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren Ken je dat gevoel...