Vet Cool (2 – 18 jaar)

Vet Cool 

Vet Cool is het programma voor kinderen en jongeren. Binnen deze interventie werken zij op een leuke manier aan het verminderen van hun overgewicht.

Hoe werkt het?

Vet Cool is een 1-jaar durend programma voor kinderen tussen 2 en 18 jaar. Het kind wordt begeleid door de kinderdiëtist, kinderfysiotherapeut en orthopedagoog.

  • Na aanmelding volgt een intake samen met de diëtist, kinderfysiotherapeut en orthopedagoog. Hierbij zijn de ouder(s) en het kind aanwezig.
  • Hierna volgen 2 individuele afspraken met de kinderfysiotherapeut. Nu wordt de conditie en kracht gemeten en de motorische ontwikkeling in kaart gebracht.
  • Vervolg afspraken worden individueel gepland met de diëtiste.
  • Het kind start met de eerstvolgende beweeggroep. Deze bewegingslessen, bestaande uit een combinatie bewegen en begeleiding door orthopedagoog, worden wekelijks gehouden.

Doelgroep

  • Kinderen en jongeren tussen de 2 en 18 jaar met overgewicht.
  • Het kind en gezin zijn gemotiveerd om aan de slag te gaan met het verbeteren van de leefstijl.
  • Voldoende beheersing van de Nederlands taal.

Wie werken er mee aan Vet Cool?

Kinderdiëtist

De diëtist geeft advies over goede voeding en waarvoor dit nodig is. Het kind leert omgaan met eten, proeven en keuzes maken. Eten moet voor kinderen ‘gewoon’ lekker en leuk zijn. Plezier in eten staat dan ook voorop. Tegelijkertijd is goede voeding heel belangrijk voor groei en ontwikkeling. Daarom worden er voor ieder kind specifieke doelen gesteld.

Kinderfysiotherapeut 

De kinderfysiotherapeut begeleidt de wekelijkse beweegles. Hierin wordt er op verschillende manieren bewogen. Bijvoorbeeld met sport, spel en uitdagende trainingen. Het plezier (hervinden) in bewegen staat voorop. Daarnaast worden behendigheid, kracht en conditie geoefend. Het kind werkt aan eigen doelen. Aan het einde van het traject heeft het kind al een actievere leefstijl.

Kinderpsycholoog / Orthopedagoog

Tijdens de voeding- en beweeglessen leren de kinderen hoe eet- en beweeggedrag ontstaat. Om nieuw gedrag positief te leren beïnvloeden wordt er met vragen gewerkt zoals “wat wil ik veranderen”, “waarom wil ik dit veranderen”, “wat worden de nieuwe afspraken en regels”. Kinderen leren wat motivatie is, hoe zij problemen kunnen oplossen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de relatie tussen emotie, eten en bewegen, pesten en zelfbeeld/weerbaarheid.

Aanpak leefstijlbegeleiding op gezinsniveau

De ouders worden zo veel mogelijk betrokken bij het veranderen van de leefstijl. Het is daarom belangrijk dat ouders openstaan voor veranderingen binnen het gezin, bijvoorbeeld op het gebied van eten, sport, beweging en gedrag.

Ouders kunnen dit proces zelf ook ervaren door deel te nemen aan de GLI: Een gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen. Onder begeleiding van een leefstijlcoach leren zij om een gezondere leefstijl te bereiken en te behouden. Op deze manier leren de gezinnen gezamenlijk tijdens het programma hun leefstijl op een positieve wijze te veranderen. De kinderen en ouders maken tegelijkertijd dit proces door. Dit versterkt elkaar, wat bijdraagt aan de effectiviteit. Lees hier meer. 

Kosten en deelname

Het programma is kosteloos voor het hele gezin. Vergoeding valt binnen de zorgverzekering en er is geen eigen risico van toepassing.

Interesse in Vet Cool? Neem contact met ons op via deze link.

Onze specialisten

Kathelijne Keizer

Daniëlle Verdegaal

Bettina Bouwman

Afspraak aanvragen

Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken

Waar kunnen wij je nog meer mee helpen?

Ik wil herstellen van mijn
Blessure of klacht

Ik wil trainen en
Fitter worden

Direct contact opnemen