Mijn kind heeft slaapproblemen

Mijn kind heeft slaapproblemen

Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Onder andere door veel tijd achter beeldschermen, minder beweging en slikken van melatonine alsof het geen kwaad kan. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoeftes van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe, zoals onder andere: 

 • slechte slaapgewoonten (inslaap- doorslaap-, vroeg wakker worden problemen) 
 • altijd “vechten” en strijd leveren om naar bed te gaan. 
 • angst (voor het donker /voor alleen zijn / voor de dag van morgen)
 • depressie 
 • overgewicht
 • diabetes
 • concentratieproblemen 
 • hyperactiviteit en hypergevoeligheid
 • gedragsproblemen (ontremming, passiviteit, motoriek)
 • verminderde leerprestaties door concentratieproblemen
 • verstoord bioritme / omgekeerd dag- en nachtritme of overmatige slaperigheid

 

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is. 

Wanneer hulp inschakelen? 

Wanneer de slaapproblemen langere tijd aanhouden en overdag nadelige gevolgen hebben voor uw kind en/of de ouder is het zinvol hiervoor hulp te vragen aan uw huisarts. Hij kan u doorverwijzen naar de Slaapoefentherapeut. 

De focus van de slaapoefentherapie  

De oefentherapeut richt zich met name op de “zachte” slaapproblemen. Zij kijkt of er sprake is van “niet willen” slapen of van “niet kunnen” slapen. De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. We werken aan slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel de invloeden van de dag als de nacht nemen we in deze 24-uurs aanpak onder de loep.

Vergoeding  

Bij kinderen onder de 18 jaar wordt de behandeling door een oefentherapeut Cesar –Mensendieck vergoed uit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar komt de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Check de polis voor de geldende voorwaarden en tarieven van het kind. U kunt rechtstreeks naar een oefentherapeut maar een verwijsbrief van de huisarts stellen wij bij kinderen zeker op prijs. 

Onze specialisten

Daniëlle Verdegaal

Afspraak aanvragen

Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken

Waar kunnen wij je nog meer mee helpen?

Ik wil werken aan
een gezondere leefstijl

Ik wil trainen en
Fitter worden

Ik wil herstellen van mijn
Blessure of klacht