Mijn kind heeft een scoliose (Schroth en SEAS-therapie)

Een forse scoliose (een abnormale kromming van de rug) is in stand met het blote oog zichtbaar. Een scoliose gaat nooit vanzelf over. Zolang een kind in de groei is kan het verergeren. Scoliose moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren. Pijnklachten, vermoeidheid, ademhalingsklachten en bewegingsbeperking zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door scoliose. Verder ziet de rug er anders uit, dit cosmetische aspect kan belastend zijn voor de patiënt.

Behandeling van scoliose

De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling; alleen controles, schroth therapie of brace behandeling. In ernstige gevallen kan besloten worden tot een fixerende operatie.

Hoe werkt schroth therapie?

Schroth therapie is een oefentherapie die zich richt op een driedimensionale verandering van de wervelkolom. Het doel van de Schroth therapie is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose of verminderen van de klachten veroorzaakt door de scoliose. De methode werkt met intensieve corrigerende oefeningen in specifieke uitgangshoudingen en ademhaling is een belangrijk aspect. Daarnaast vormen de houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven een belangrijk onderdeel. Zo wordt bijvoorbeeld aangeleerd hoe de patiënt ontspannen kan zitten waarbij hij “uit de bocht” blijft, en zo mogelijk de bocht zelfs over-corrigeert, zodat de scheve belasting van de wervels afneemt.

Voor iedere patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld. De houdingen en oefeningen worden tijdens de behandelingen aangeleerd en zijn thuis goed toe te passen, aangezien er slechts enkele materialen bij nodig zijn.

Voor wie is het geschikt?

Bij jonge patiënten in de groei (vanaf 9-10 jaar) is voorkomen van verergering van de bocht en in gunstige gevallen zelfs vermindering van de bocht mogelijk. De oefenmethode kan goed in combinatie met een brace worden toegepast.  In veel gevallen kunnen pijnklachten daardoor worden verminderd.

Samenwerking met de afdeling orthopedie van het Noord West Ziekenhuis en het Dijklander ziekenhuis

Onze therapeuten werken nauw samen met de orthopeden. Deze korte lijnen zorgen voor optimale zorg!

Onze specialisten

Bettina Bouwman

Jane van der Knaap

Afspraak aanvragen

Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken

Waar kunnen wij je nog meer mee helpen?

Ik wil werken aan
een gezondere leefstijl

Ik wil trainen en
Fitter worden

Ik wil herstellen van mijn
Blessure of klacht