Duizeligheid is een grote belemmering om dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Daarnaast gaat duizeligheid vaak gepaard met evenwichtsstoornissen tijdens het omdraaien in bed, het opstaan of het lopen in bijvoorbeeld een drukke winkelstraat. GFB heeft, in samenwerking met het kenniscentrum duizeligheid in Apeldoorn , zich gespecialiseerd op het gebied van duizeligheid. Deze specialisatie richt zich op zowel het diagnosticeren als het behandelen van patiënten.
Evenwicht
De twee evenwichtsorganen, één in elk oor, zenden informatie over bewegingen van het hoofd door naar de hersenen. Deze informatie is belangrijk voor het behouden van het evenwicht (balans). Wanneer één van de evenwichtsorganen niet goed werkt, wordt men duizelig en krijgt men last van evenwichtsstoornissen. Daarbij komt vaak ook misselijkheid en braken voor. Deze toestand kan erg beangstigend zijn, maar is niet ernstig of levensbedreigend. De fysiotherapeut kan helpen om de klachten te verminderen of doen verdwijnen.
GFB is gespecialiseerd op de herkenning, het testen en behandelen van (draai)duizeligheid en vestibulaire problemen. Hierbij werken wij nauw samen met KNO specialisten en neurologen of revalidatie artsen. Bij GFB bekijken en bespreken wij samen met de cliënt:
– de aard van de duizeligheid
– het beloop in de tijd
– uitlokkende factoren
– begeleidende verschijnselen
Vervolgens doen wij een aantal testen en bepalen we samen wat de beste behandeling is.
Oefeningen bij vestibulaire revalidatie
De volgende behandelingen voor vestibulaire revalidatie (revalidatie van het evenwicht) worden ingezet door de fysiotherapeut:
– de Cawthorne & Cooksey oefeningen
– Vestibulaire revalidatie volgens Herdman
– Brandt-Daroff oefeningen.
Multidisciplinaire aanpak – ergotherapie bij draaiduizeligheid
Indien passend in het behandelplan, wordt de ergotherapeut ingeschakeld bij de behandeling tegen duizeligheid. Zij zet een van de volgende methoden in:
Reattach
Deze methode is gericht op het verbeteren van cognitieve, emotionele en sensorische/(prikkel) verwerking. Het kan worden toegepast bij verschillende klachten, waaronder duizeligheidsklachten bij bppd.
Adult Sensorische Integratie Therapie (ASITT):
ASITT is een behandeling die gebaseerd is op de principes van sensorische integratie, en is gericht op volwassenen met sensorische verwerkingsproblemen. Hier is hoe ASITT kan worden toegepast bij duizeligheidsklachten:
Beide benaderingen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van cliënten met duizeligheidsklachten. Het is belangrijk op te merken dat wij bij Groups for Balance een multidisciplinaire aanpak aanbieden waarbij de ergotherapie en fysiotherapie nauw samen werken. Deze samenwerking is effectief, doordat verschillende therapieën worden gecombineerd waardoor een breed scala aan symptomen behandeld kunnen worden.
Franny Dethmers
Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken
U ontvangt geen spam. Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief
Copyright © Groups for Balance | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | AVG