Cursus Voel je goed! (VJG)

Wat is Voel je goed!

De cursus Voel je goed! bestaat uit groepslessen in gezondheidsvaardigheden (incl taalvaardigheden) van de VJG-trainer en individuele adviezen van de diëtist. 

Het is gericht op gedragsverandering en het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van informatie over gezond eten en bewegen. Ook is er aandacht sociale en andere (taal)vaardigheden. 

Doel

Het doel van Voel je goed! is dat deelnemers zich gezonder gaan voelen (zowel fysiek, mentaal als sociaal) en een gezonder gewicht krijgen.

Waarom?

Maar liefst één op de zes Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Voor mensen met beperkte basisvaardigheden is het vaak een uitdaging om informatie over een gezonde leefstijl te vinden en te begrijpen. Laat staan deze informatie te beoordelen en toe te passen in het dagelijkse leven. Zeker als je bedenkt welke grote rol de (verleidelijke) eetomgeving daarbij speelt. Daardoor is er een verhoogde kans op overgewicht en aandoeningen die daarvan het gevolg zijn. Minder gezonde jaren

Voor wie?

De cursus is voor volwassenen willen werken aan een gezonder gewicht en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben, zoals bijvoorbeeld laaggeletterdheid. 

Door wie?

De deelnemers worden begeleid door de coördinator VJG die alle intakes doet, krijgen groepslessen van de VJG-trainer en worden individueel begeleid door de diëtist. 

Groepsbegeleiding

De groepslessen zijn gericht op gezonder eten en meer bewegen. Hierbij ligt de focus op gedragsverandering. Daarom komen ook elementen als motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke omgeving aan bod.

Tijdens de cursus wordt verder stilgestaan bij eten en bewegen in geval van eventuele kinderen, culturele aspecten, communicatie en vervolglessen in taal en/of rekenen. 

Eén van de lessen is een supermarktrondleiding met de groep, verzorgd door de diëtist. 

Individuele begeleiding

Daarnaast worden de deelnemers persoonlijk begeleid door de diëtist waar aandacht is voor specifieke vraagstukken en een eigen voedingsplan.

Praktisch

De cursus Voel je goed! duurt een halfjaar. Er wordt gestart met een intake. De VJG-trainer geeft 20 lessen van maximaal 3 uur. De begeleiding wordt gegeven in kleine groepjes van maximaal 6 personen. In totaal zijn er 4 a 5 individuele consulten bij de diëtist.

Waar?

De lessen worden gegeven op diverse locaties in Alkmaar. Neem contact op met de coördinator voor de actuele informatie en locaties. 

Meedoen

Om mee te kunnen doen is het belangrijk dat iemand gemotiveerd is om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. 

Intake

Tijdens de intake met de VJG-coördinator wordt vanuit de essentie van Positieve Gezondheid gekeken naar de volgende 6 pijlers: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. 

Er wordt ingegaan op thema’s zoals voeding, beweging, slapen, stress en ontspanning. 

Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe ziet je leefstijl eruit? Wat heb je nodig om gezonder te leven? Ben je in staat om alle contactmomenten aanwezig te zijn? Ben je bereid om samen doelen te formuleren en hier actief mee aan de slag te gaan?

Samen wordt bepaald of de cursus Voel je goed! geschikt is. 

Kosten

Deelname aan de cursus Voel je goed! is kosteloos. Er is ook geen eigen risico van toepassing. 

Aanmelden of informatie voor deelnemers

Bekijk hier de deelnemersflyer.

Neem contact op de coördinator Voel je goed! Alkmaar. Mail naar vjg@groupsforbalance.nl of bel naar het Leefstijlcentrum 072-7210902.

Voor professionals/organisaties

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor Voel je goed? Neem contact op met Femke van Baarsen, projectleider Voel je goed! Alkmaar. Mail naar f.vanbaarsen@groupsforbalance.nl of bel 06-43439657.

Samenwerking

Voel je goed! is een samenwerking tussen gemeente Alkmaar, Leefstijlcentrum Alkmaar, Stichting Lezen en Schrijven, Taalhuis Alkmaar en de diëtist. Tevens wordt er samengewerkt met diverse wijkcentra (oa in Oudorp en Overdie) en zijn er doorlopend VJG-groepen bij Zaffier. 

Het project is opgezet door de projectleider sociaal-maatschappelijk gezondheidsdomein (Femke van Baarsen) en wordt uitgevoerd door de coördinator Voel je goed! (Desi van der Haas) van Leefstijlcentrum Alkmaar.

Onze specialisten

Desi van der Haas

Afspraak aanvragen

Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken

Waar kunnen wij je nog meer mee helpen?

Ik wil herstellen van mijn
Blessure of klacht

Ik wil trainen en
Fitter worden

Direct contact opnemen