Vitaal Rookvrij Traject

Vitaal Rookvrij Traject

 

Wil jij stoppen met roken?
Stoppen met roken is voor velen een uitdaging. Nicotine is immers één van de meest verslavende stoffen. Begeleiding bij het stoppen met roken verhoogt de kans van slagen. GFB Leefstijlcentrum Alkmaar biedt het Vitaal Rookvrij Traject aan. Dit is een combinatie van stoppen met roken begeleiding inclusief aandacht voor een gezonde leefstijl en bewegen.

Achtergrond
Dat een gezonde leefstijl, waaronder bewegen, een bijdrage levert aan het succesvol stoppen met roken wordt steeds duidelijker. Uit het onderzoek van St George’s University blijkt dat matig intensief bewegen de mate van afkickverschijnselen doet verminderen. Door de rookstopcoaching te combineren met diverse elementen van leefstijlinterventies wordt het slagingspercentage verhoogd. Dit heeft niet alleen effect op het stoppen met roken, maar op het totaal welbevinden en de vitaliteit in de breedste zin van het woord: een structurele basisvoorwaarde met positief toekomstperspectief. In plaats van de nadruk te leggen op het stoppen met roken wordt de focus gelegd op gezondheid.

Door deze integrale aanpak te verankeren is het unieke Vitaal Rookvrij Traject door onderstaande werkgroep ontwikkeld dankzij ondersteuning vanuit GALA (GA! Alkmaar gezond voor elkaar).

Waarom stoppen met roken?

  • Je voelt je fitter en energieker
  • Je bespaart geld
  • Voor kinderen en kleinkinderen
  • Kleding/haren/huis/auto ruiken fris
  • Je ziet er gezonder uit
  • Goed voor je algehele gezondheid
  • Frisse adem
  • Elke stoppoging helpt om helemaal te stoppen

Wat komt er aan bod?
Na aanmelding volgt een intakegesprek. Motivatie is een belangrijke voorwaarde. Als je in overleg met onze rookstopcoach besluit deel te nemen doorloop je gedurende een halfjaar het gehele traject.

Het traject bestaat uit:
– de cursus stoppen-met-roken
– Fresh Air walks – wandelen in de buitenlucht
– voedingssessies
– het Veerkracht-programma

Onderwerpen die aan bod komen zijn: voorbereiding op het stopmoment, redenen om te stoppen met roken, omgaan met stress en spanningen, terugvalpreventie, bewustwording van patronen, het belang van lichamelijke activiteit, advies over voeding.

Waarom groepsbegeleiding?
Vitaal Rookvrij is een groepstraject. Op basis van ervaring en uit cijfers blijkt dat stoppen in groepsverband het beste werkt.

– Kans op succes is groter: gemiddeld 5% meer kans op een rookvrij leven t.o.v individuele
begeleiding.
– Samen stoppen met roken met anderen is de belangrijkste succesfactor, dankzij de
groepsdynamiek.
– Men heeft een gezamenlijk doel: rookvrij worden! Daar wordt gezamenlijk naar toe gewerkt.
– De groep is een extra stok achter de deur: er is extra groepsdruk, men stimuleert elkaar om het vol te blijven houden en men heeft extra stopmaatjes.
– In een groep blaast iedere roker elke week in een CO-meter ter bevordering van de motivatie. De CO-meter is een ademtest die laat zien of iemand wel of niet rookt en wordt door deelnemers ervaren als een stimulans om te stoppen en gestopt te blijven.

Tijdens de bijeenkomsten worden ook ervaringen met andere deelnemers uitgewisseld. Twee terugkombijeenkomsten en een afsluitende bijeenkomst zijn onderdeel van het programma.

Voor wie?
Rokers die intrinsiek gemotiveerd zijn om te stoppen met roken.

Wat zijn de kosten?
Geen. Het Vitaal Rookvrij Traject wordt mede mogelijk gemaakt door het GALA akkoord (Ga! Alkmaar gezond voor elkaar) en de rookstopcoaching incl. eventuele rookstophulpmiddelen wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico.

Wanneer?
Op 31 mei 2024 start het Vitaal Rookvrij traject bij het GFB- Leefstijlcentrum Alkmaar.

Waar?
De bijeenkomsten worden gegeven in GFB-Leefstijlcentrum te Alkmaar of incompany op locatie.

Heb je interesse?
Meld je aan voor de geïnteresseerden-lijst via het contactformulier of stuur een email naar Jade van der Pol via j.vanderpol@groupsforbalance.nl (projectleider Vitaal Rookvrij Traject en rookstopcoach).

Onze specialisten

Femke de Koning

Jade van der Pol

Afspraak aanvragen

Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken

Waar kunnen wij je nog meer mee helpen?

Ik wil herstellen van mijn
Blessure of klacht

Ik wil trainen en
Fitter worden

Direct contact opnemen