Verleidingen de deur uit.
Verleidingen zijn er altijd en overal. Nu de feestelijke decembermaand eraan zit te komen, merk ik binnen de praktijk bij veel mensen wat zenuwen met betrekking tot verleidingen. Er worden veel vragen gesteld zoals: “wat mag ik eten?”, “hoeveel mag ik dan eten?” en “wat zeg ik tegen mijn familie als ze merken dat ik andere keuzes maak?” Deze vragen zijn natuurlijk volkomen logisch om te stellen! Hopelijk kan ik je in deze blog wat handvaten geven om ook tijdens de feestdagen zo goed mogelijk voor je gezondheid te zorgen!
Waarom zijn we zo gevoelig voor verleidingen?
Dat verleidingen er zijn, weten we allemaal. Hoe we er mee om kunnen gaan wordt steeds duidelijker. Maar waar komen die verleidingen eigenlijk vandaan? En waarom is het zó moeilijk om ze te weerstaan?
Als we kijken naar de evolutie van de mens, ontkomen we niet aan het feit dat we vroeger moesten jagen en verzamelen om niet uit te hongeren. Er werden bessen geplukt en dieren jaagden we na met speren en andere attributen. Wanneer we voedsel gevonden hadden, moesten we zo veel mogelijk eten om er zo lang mogelijk mee door te kunnen. We hadden toen natuurlijk nog geen koelkast of de mogelijkheid om vlees in te vriezen!
Gelukkig is het vinden van eten nu allemaal veel makkelijker geworden. Heb je trek? Dan ga je naar de supermarkt en zoek je wat lekkers uit. Onbewust zit het systeem van de jagers en verzamelaars nog wel in ons lichaam. Hoewel het nu niet nodig is om bij trek een complete koe te eten, wil ons lichaam wél iets met een hoge energiewaarde, om de interne functies van het lichaam goed te kunnen blijven uitvoeren. Dit is waarom we, bij hevige trek, snel kiezen voor de meest ongezonde producten! Die bevatten over het algemeen namelijk veel energie die snel vrijkomt.
Hoe ga ik dan met verleidingen om?
Er zijn veel verschillende manieren om verleidingen te tackelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je altijd een gezonde, voedzame snack bij je hebt als je onderweg bent. Zo kun je voorkomen dat de fastfoodketens, die je natuurlijk precies tegenkomt wanneer je trek krijgt, je laten afwijken van je doel. Denk bijvoorbeeld aan een handje nootjes die je mee kunt nemen in een bakje, een stuk fruit (hoewel deze soms niet vult zoals je hoopt) of gewoon een broodje met bijvoorbeeld 100% pindakaas dat je meeneemt. Hoe beter voorbereid jij de deur uitstapt, hoe minder verleidingen op straat met je zullen doen.
Als het gaat om de supermarkt, is de beste tip die ik je kan geven: ga niet met trek naar de supermarkt! Wanneer je met trek de supermarkt inloopt en je ziet dat er allerlei lekkere dingen in de aanbieding zijn die je beter niet kunt eten, is het heel lastig om je poot stijf te houden en niet af te wijken van je plan. Het kan ook helpen om een boodschappenlijstje te maken. Op die manier kun je doelgericht door de supermarkt en wordt de kans ook kleiner dat je de verkeerde keuze maakt.
Verleidelijke feestdagen…
Tijdens de feestdagen is het bij velen traditie dat er allemaal lekkere dingen op tafel komen te staan. Gezellig samen eten, groots inkopen doen, wijn, cake, koekjes, chocolade… ga zo maar door! Ik kan me heel goed voorstellen hoe moeilijk het is om met al dat lekkers geconfronteerd te worden wanner je naar een gezond gewicht werkt of je gezondheid simpelweg wilt verbeteren.
Het draait met de feestdagen helemaal om de balans! Een balans tussen gezonde en ongezonde dingen op tafel. Een balans tussen de hoeveelheid eten en bewegen tijdens de feestdagen. Een balans tussen het organiseren van allerlei samenkomsten en het niet als stressvol te ervaren. Wanneer je tussen alle aspecten een goede balans kunt vinden, worden de feestdagen leuker en gezonder! Hieronder volgen een aantal suggesties.
Niet te veel eten
Tijdens de feestdagen is het best moeilijk om niet verleid te worden om nóg een keer op te scheppen, of meerdere dagen achter elkaar massaal taart, koek of andere lekkernijen te eten. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam leert luisteren. Wanneer je een maaltijd gehad hebt en je wilt meer opscheppen, vraag dan aan jezelf of je echt nog trek hebt, óf dat je het gewoon heel lekker vindt. Als het dat laatste is, kun je beter even wachten of een groot glas water drinken. Want wist je dat het wel 20 minuten kan duren voordat je pas merkt hoe vol je zit? Daarnaast kan het je ook helpen om kleinere hapjes te nemen en langer te kauwen. Kleine hapjes nemen is een gewoonte die Aziatische culturen toepassen door met stokjes te eten. Op die manier doe je langer over het eten en is je maag dus ook langer bezig. Dan zijn die 20 minuten zó voorbij!
De juiste keuzes maken
Ik denk dat een groot deel van jullie prima in staat zijn om de juiste keuzes te maken wanneer het gaat om gezonde en ongezonde producten. Weet je nog: lekker veel groente en fruit, volkoren opties, meer onverzadigd vet, zo min mogelijk verzadigd vet en voldoende eiwitten. Als dit nog geen belletje laat rinkelen raad ik je ook aan om de vorige blog over macronutriënten eens te lezen!
Als je dit weet, kun je het jezelf makkelijk maken tijdens bijvoorbeeld het kerstdiner door net zo veel (of meer) gezonde dingen op tafel te zetten dan ongezonde dingen. Zorg ervoor dat je een heleboel groenten op tafel zet, die je makkelijk kunt eten als klein hapje. Dan krijg je in ieder geval makkelijker genoeg vezels en vitaminen binnen! Ga je op bezoek of mag je ergens aanschuiven om gezellig samen te eten? Zorg ervoor dat je wat lekkers en gezonds meeneemt! Zo heb je toch deels zelf in de hand wat je eet.
Bewegen tijdens de feestdagen
Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk niet makkelijk om tijdens die drukke dagen te gaan sporten. Maar je kunt wel zorgen voor voldoende beweging tijdens de feestdagen! Bij ons in de familie is het bijvoorbeeld een traditie dat we na het eten met zijn allen een uurtje gaan wandelen! Dan genieten we samen van alle lichtjes in de stad, zijn we lekker aan het kletsen en laten we de hond met zijn allen uit. Tijdens een uurtje wandelen verbrand je al gemiddeld 300 kilo calorieën! Dat is mooi meegenomen toch? Er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop je beweging kunt inplannen bij de feestdagen. Kies er bijvoorbeeld voor om je boodschappen op de fiets te halen. Zorg ervoor dat je de trap kiest in plaats van een lift waar dit mogelijk is. Doe spelletjes die wat beweging vragen, of waarbij je moet staan. Denk aan sjoelen of twister. Wees creatief, bewegen is best leuk!
Hoe veel mag ik dan eten?
Hierboven heb ik allerlei manieren aangegeven waarop je het voor jezelf makkelijk kunt maken om gezonde leefstijlkeuzes te maken tijdens de feestdagen. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen ongezonde dingen mag eten. Beperk dingen die makkelijk te beperken zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld saus bij het gourmetten, je kunt ook minder gebruiken!
Ijs als toetje? Neem 1 bolletje in plaats van 2 en doe er wat vers fruit bij! Er zijn ontelbare manieren. Kies een kleiner bord, neem een half glas wijn of neem bruiswater met citroen in plaats van frisdrank.
Wat doe ik met opmerkingen van familieleden?
Het beste wat je kunt doen is open communiceren. Wanneer er een opmerking wordt gemaakt over je keuzes, kun je de persoon even apart nemen en vertellen hoe ver je al bent gekomen. Vertel waarom je bezig bent met het verbeteren van je leefstijl. Je kunt de persoon ook vertellen hoe de opmerking je laat voelen. Heb je het idee dat je het in je eentje doet? Dan kun je om steun vragen bij familie of vrienden waar je je veilig bij voelt. Wie weet heb je er een supermarkt buddy bij, of kunnen jullie samen dat rondje gaan wandelen om toch voor wat beweging te zorgen!
Houd je doel voor ogen
Vergeet niet dat je bent begonnen met het werken aan je leefstijl voor jezelf. Wellicht helpt het om je doelen nog eens duidelijk op te schrijven. Desnoods hang je ze op de koelkast, of ergens anders waar je het vaak tegen het lijf zult lopen. Probeer je doel zo duidelijk en concreet mogelijk te maken. Het zou zonde zijn als de acties van anderen (zoals aanbiedingen, of de kersttafel waarbij je mag aanschuiven) er straks voor zorgen dat jij je doel niet behaalt!
In een notendop
Ik heb jullie verteld dat het een evolutionair mechanisme is waardoor we snel in de val trappen als het gaat om verleidingen op het gebied van voeding. Als het gaat om alledaagse dingen, zoals de supermarkt of een dagje op pad, kun je verleidingen het beste voor zijn door je goed voor te bereiden. Denk aan de gezonde snack voor onderweg, of het boodschappenlijstje naar de supermarkt. Zo ben jij de verleidingen die onderweg op je pad komen de baas. Wanneer het gaat om verleidingen tijdens de feestdagen, kun je het beste ervoor zorgen dat je de balans tussen gezond en ongezond zo toegankelijk mogelijk maakt. Zorg voor een tafel vol groenten en andere gezonde lekkere dingen, ga lekker wandelen met de familie en zorg voor een open communicatie wanneer je een opmerking krijgt.
Onthoud vooral waarom je het doet en voor wie je het doet. Wees lief voor jezelf.
Groups for Balance wenst jullie alvast hele fijne feestdagen en een stralend 2023!