Vitaliteit blog 18 ‘Formule voor succesvolle gedragsverandering’

30 mei 2024

Formule voor succesvolle gedragsverandering

Herken je dat gevoel, dat je eigenlijk wel iets zou willen veranderen aan de huidige situatie, maar dat je dit niet kunt omzetten naar gedrag?
Het liefst ga je ’s avonds sporten, maar je bent ook wel erg moe en die bank zit ook wel heel lekker. Verschillende stemmetjes in je brein vechten om voorrang.
Tussen weten wat goed voor ons is, dit omzetten naar gewenst gedrag en dit gedrag ook nog eens volhouden zit vaak een wereld van verschil. Gelukkig staan we er niet helemaal alleen voor. Wist je dat er een formule is voor succesvolle gedragsverandering?
In deze blog gaan we de formule stap voor stap ontrafelen.

 

De formule

Om te veranderen zul je in beweging moeten komen.
Feit is dat je niet blij bent met de huidige situatie en dat je naar een nieuwe situatie toe wilt.
Om tot een gewenst resultaat te komen, is er ook gewenst gedrag nodig. Daar kan deze formule bij helpen, ontwikkelt door Klaas Koster, oprichter van Vitalogisch.nl.
De formule is R= G X C3.
Om resultaat te bereiken (R) is er gedrag (G) nodig op drie verschillende vlakken (C3).
Dit heeft te maken met je competenties (welke kennis en vaardigheden bezit je?), commitment (hoe graag wil je het? Is het verlangen groot genoeg?) en de context (heb je steun in je omgeving?).

Afbeelding 1: de formule voor succesvolle verandering

Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de mensen die willen veranderen niet succesvol is.
80%, dat is veel he?
Wat veranderen zo moeilijk maakt, is dat vrijwel iedereen laag scoort op één van deze drie C’s.

 

De 3 C’s

Het begint met het onderzoek naar je competenties. Heb je de juiste kennis in huis om tot gedragsverandering te komen? Als je niet weet wat gezond eten is, dan is de uitdaging om gewicht te verliezen een stuk groter. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar je vaardigheden. Heb je de juiste vaardigheden in huis om tot dit nieuwe gedrag te komen?
Kun je bijvoorbeeld etiketten lezen? Kun je zelfstandig een gezonde maaltijd bereiden?

Daarnaast is je commitment heel belangrijk. Mensen komen pas in actie als ze het nut ergens van inzien (er is vaak een bepaalde passie) of als er noodzaak is (als er nu niets gebeurd, dan…..). Aan de andere kant kun je ook te weinig commitment hebben. Je hebt bijvoorbeeld last van belemmerende overtuigingen of het verlangen tot verandering is niet groot genoeg. Hoe is dit voor jou?

Tot slot is de context erg belangrijk. Stel je voor dat jij wilt stoppen met roken, maar op je werk is er een speciale rookruimte en heb je veel collega’s die verslaafd zijn aan de nicotine, dan is dit niet stimulerend. Daarnaast is de steun van je partner thuis ook heel belangrijk.

In hoeverre ervaar jij steun vanuit je omgeving?

 

Praktijkvoorbeeld

Stel je de volgende situatie eens voor.
Mevrouw A (66 jaar) heeft een versleten knie en hier veel pijn van, het belemmert haar ook in het dagelijks functioneren.
Van de orthopeed heeft ze te horen gekregen dat ze eerst moet afvallen voordat ze een nieuwe knie krijgt.
Ze weet zelf ook dat ze te zwaar is, maar miste voorheen de motivatie om af te vallen.
De orthopeed heeft in dit geval de noodzaak gecreëerd om gewicht te verliezen, in combinatie met de pijn aan haar knie. Hierdoor is het commitment van mevrouw groot.
Mevrouw woont echter alleen en heeft een kleine sociale kring. Ze ervaart dan ook weinig steun van haar omgeving. Bovendien woont ze in een deel van de stad waar veel afhaalwinkels, snackbars en fastfoodketens staan, wat haar stimuleert tot het maken van ongezondere keuzes.
Tot slot weet mevrouw wel dat ze meer moet bewegen, gezonder moet eten en soms ook wat meer mag ontspannen, maar het lukt haar niet goed om dit om te zetten in haar gedrag.
Het ontbreekt haar eigenlijk aan de juiste vaardigheden.
Ze bespreekt deze situatie met de huisarts. De huisarts verwijst haar door naar de gecombineerde leefstijlinterventie CooL, waarbij ze onder begeleiding van een leefstijlcoach in een groep stap voor stap werkt aan een gezondere leefstijl.
Op deze manier werkt mevrouw aan het vergroten van haar competenties.
Tot slot komt mevrouw via de gecombineerde leefstijlinterventie ook in contact met een wijkcentrum in de stad, waar ze 2 andere dames van haar leeftijd ontmoet die ook gewicht willen verliezen. De 3e C, context, krijgt hierdoor ook een enorme stimulans.

 

CEO van je eigen Ik BV.

Uiteindelijk ben jij de belangrijkste persoon in je eigen leven. Stel je een situatie voor waarin je eigen baas bent, dan zou je kunnen zeggen dat jij de CEO bent van je eigen Ik BV.
Aangezien je het enige personeelslid bent (er is nog geen budget om collega’s in dienst te nemen) moet je extra zuinig op jezelf zijn. Het is dus noodzaak om te investeren in je eigen gezondheid en vitaliteit.
Nu je de formule van succesvolle gedragsverandering weet, kun je hiermee aan de slag.
Heb je hier toch begeleiding in nodig? Neem even contact op met onze balie voor het maken van een afspraak, bijvoorbeeld voor de gecombineerde leefstijlinterventie.
Ga jij laten zien dat je tot die 20% behoort van mensen die wel succesvol hun gedrag kunnen veranderen?

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Joost, 56 jaar over Vitaal Rookvrij: ‘Het is een groot succes gebleken!’
Vitaal Rookvrij deelnemer Joost heeft ruim € 2000,- bespaard sinds hij is gestopt met roken....
Vitaliteit blog 19 ‘Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren’
Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren Ken je dat gevoel...
Vitaliteit blog 18 ‘Formule voor succesvolle gedragsverandering’
Formule voor succesvolle gedragsverandering Herken je dat gevoel, dat je eigenlijk wel iets zou willen...