Beweging, een gratis medicijn
Als er een medicijn zou bestaan die alle voordelen van bewegen in een potje zou hebben, dan zouden we dit allemaal massaal gaan gebruiken.
Beweging is gratis, gezond en geeft ons vele voordelen.
Denk aan: het afvoeren van stress, het verlagen van de bloeddruk, het vergroten van onze focus, productiviteit en zelfbeeld, een bijdrage aan een goede nachtrust en het stabiliseren van onze bloedsuiker. Geen verkeerd rijtje toch?
Toch zit 32% van de volwassenen in Nederland meer dan 8.5 uur per dag en voldoen 53% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder niet aan de beweegrichtlijnen.
Meer bewegen staat dan ook in de top 3 van goede voornemens van veel Nederlanders.
In dit blog gaan we kijken wat jij nodig hebt om meer in beweging te komen.
Noodzaak
Overleven! Denk aan het voedsel vinden bij honger, water bij dorst, vluchten voor gevaar en bewegen om ons als mensen verder voort te planten. In de oertijd had beweging de functie van overleven en we zijn dan ook van nature gemaakt om te bewegen willen we als soort overleven. Tegenwoordig is er veel noodzaak om te bewegen weggehaald. We kunnen onze boodschappen laten thuisbezorgen, water stroomt gewoon thuis uit de kraan en de kans dat er wilde beesten achter ons aanzitten is ook een stuk minder geworden.
De noodzaak om te bewegen is dus een stuk minder dan in de oertijd en tegelijkertijd zijn we als mens geprogrammeerd om lui te zijn. Als het niet noodzakelijk is of er is geen gevaar, dan gaan we geen onnodige energie verspillen. Hierdoor houden we voldoende energie over om bij een gevaarlijke of noodzakelijke situatie in beweging te komen.
Kleine stapjes
Dus ik ben geprogrammeerd om lui te zijn en als het niet nodig is, kom ik niet in beweging?
Daar komt het eigenlijk wel op neer ja, heb je nog vertrouwen in je goede voornemens?
Als het buiten regent, het koud is en we lekker knus thuis op de bank zitten, zal ons oerbrein er alles aan doen om ons op deze plek te houden. Daarom zijn we misschien wel kampioen zitten van Europa geworden.
Aan de andere kant hebben we een doel: we willen afvallen of fitter worden of misschien wel allebei. Bewegen is daarbij noodzakelijk.
Wanneer ons oerbrein weer eens de overhand krijgt, kan het helpen om jezelf even toe te spreken. ‘Dank voor je bijdrage oerbrein, ik heb je gehoord. Toch kies ik er nu voor om in beweging te komen en doe ik mijn sportkleding aan.’
Wat daarbij kan helpen is de kracht van kleine stapjes. Stel haalbare en realistische doelen.
Je hoeft niet meteen de halve marathon te gaan rennen of drie keer per week naar de sportschool te gaan. Begin bijvoorbeeld met een wekkertje te zetten en sta ieder uur even op uit je stoel. Of zorg ervoor dat je ieder toiletbezoek van de dag combineert met een oefening als jumping jacks of een aantal squats.
Door iedere dag een stap te zetten en hier op te reflecteren, kom je immers ook verder.
En de kans dat je je oerbrein ook meekrijgt is groter dan dat je opeens besluit om heel fanatiek te gaan sporten.
Ja maar ik ben moe
Veel mensen zijn moe en hebben weinig energie. Het is goed om te weten dat er in ons lichaam een bepaalde hoeveelheid energie aanwezig is. In een normale situatie wordt deze energie eerlijk verdeeld over het lichaam. Ieder orgaan krijgt energie om voldoende te functioneren, maar wanneer iemand bijvoorbeeld chronisch vermoeid is, is deze energieverdeling verstoord geraakt.
Het resultaat is dat bepaalde delen van ons lichaam minder energie krijgen, waardoor er een energietekort ontstaat. Een tekort aan energie in de spieren zorgt voor fysieke vermoeidheid en een tekort aan energie in de hersenen tot mentale vermoeidheid.
Hoe herstel je deze energieverdeling? Je raadt het al, door te gaan bewegen!
Door te bewegen brengen we ons immuunsysteem overdag tot rust, wat bijdraagt aan het herstel van onze energieverdeling. Ontstekingsremmende stoffen worden tijdens het bewegen aangemaakt in onze spieren, wat ervoor zorgt dat ons immuunsysteem tot rust wordt gebracht. Voordeel is dat je immuunsysteem hierdoor minder energie verbruikt, waardoor er meer energie overblijft voor je spieren en hersenen.
Wanneer je bijvoorbeeld in je lunchpauze gaat wandelen, bevorder je de energiestroom naar je hersenen en spieren, waardoor je vermoeidheid na verloop van tijd zal afnemen.
Beweegplan
Een goede vraag om jezelf te stellen is: ‘wie of wat heb jij nodig om in beweging te komen?’
Denk hierbij out of the box. Het klinkt misschien gek, maar een sluimerende ruzie met een goede vriendin kan ervoor zorgen dat je emotioneel niet lekker in je vel zit, waardoor je ook geen zin hebt om te gaan bewegen. Door weer aandacht te besteden aan een positieve relatie met je vriendin, ontstaat er uiteindelijk weer meer rust en ruimte om in beweging te komen. Alles hangt immers met elkaar samen.
Een sportmaatje, een sport die je plezier en voldoening geeft, alvast je sporttas meenemen naar je werk, je hardloopschoenen midden in de woonkamer zetten, het kan allemaal helpend zijn. Onderzoek vooral wat er voor jou werkt en wat jij nodig hebt.
Het kan helpend zijn om je doelen op te splitsen in kleine stapjes en te werken met een beweegplan. Hiermee kunnen wij je ondersteunen, juist wanneer je al fysieke klachten hebt.
Lichaamssamenstelling in kaart gebracht
Nu we weten dat we van nature liever lui dan moe zijn, dat ons oerbrein vaak de dienst uitmaakt en kleine stapjes belangrijk zijn, is het fijn om een soort nulmeting te hebben.
Daar kunnen we je bij helpen.
Ben je nieuwsgierig naar een compleet overzicht van jouw lichaamssamenstelling?
Vind je data interessant en word je gemotiveerd als je resultaten ziet?
Wil je meer spiermassa kweken, juist je bovenlichaam gaan trainen of eerder vetmassa verliezen? Dan is de InBody iets voor jou!
Dit apparaat, dat bij ons in de oefenzaal staat, geeft jou binnen 10 minuten een ideaal startpunt om jouw doelstellingen aan op te hangen.
Het geeft naast je bloeddruk en hartslag in rust een analyse van je lichaamssamenstelling, zoals vetmassa, spiermassa en percentage lichaamsvet.
Op basis van jouw resultatenblad kunnen we je nog nauwkeuriger advies geven op het gebied van voeding, beweging en leefstijl.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de Inbody 98% net zo betrouwbaar en effectief is als een DEXA scan, die vaak in ziekenhuizen wordt toegepast.
Voordeel van de InBody is bovendien dat je niet wordt blootgesteld aan röntgenstraling.
Bovendien kan je je gegevens meteen terugvinden in een app, die je zelfs suggesties kan geven op het gebied van voeding en bewegen.
Deze maand hebben we een actie. Wanneer je eenmalig 50 euro betaalt, mag je 6 keer gebruik maken van de Inbody, uiteraard onder begeleiding van één van onze zorgprofessionals.
Ben je nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact met ons op!