Daniëlle Verdegaal

Daniëlle Verdegaal

Kinder Oefentherapeute

Mijn naam is Daniëlle Verdegaal. Ik ben moeder van twee kinderen en een creatief, sportief en leergierig persoon. In 2009 studeerde ik af als Oefentherapeut. Tijdens mijn studie merkte ik al dat werken met kinderen voor mij zo natuurlijk aanvoelde, daar wilde ik meer mee doen. Vrijwel direct na mijn afstuderen ben ik veel gaan werken met kinderen, samen met en voor Kindertherapeuten. Met een vervolgstudie heb ik mij gespecialiseerd tot Kinderoefentherapeut.

Als kinderoefentherapeut help ik kinderen bij motorische hulpvragen. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met het leren van (nieuwe) vaardigheden zoals knippen, veters strikken, fietsen, bal vangen. Soms zijn de kinderen onhandig, met eten of tijdens het bewegen in de ruimte, of niet goed zelfredzaam. Ook oudere kinderen die moeite hebben met schrijven of een onleesbaar handschrift hebben kan ik goed helpen.

Naast de motorische moeilijkheden gaat Kinderoefentherapie ook over motivatie; hoe kan ik als therapeut de interesses van het kind zó inzetten dat het kind het LEUK vindt om deze moeilijke vaardigheden te leren. Want kinderen leren door te spelen en plezier te hebben. Maar ook dingen als het leervermogen en geheugen zijn belangrijk om mee te nemen bij het leren en verbeteren van vaardigheden.

Ik heb elf jaar op basisscholen gewerkt. Hierdoor weet ik heel goed hoe ik de omgeving van het kind: de ouders, leerkracht en schoolomgeving kan betrekken bij mijn begeleiding. En dit is voor alle betrokkenen erg prettig!

De laatste tijd ben ik veel bezig om leerkrachten te ondersteunen in het herkennen en analyseren van schrijfmotorische problemen en geef ik inzicht in hoe je de schrijfmotorische ontwikkeling zo efficiënt mogelijk verwerkt in de (schrijf)lessen. Er is steeds meer behoefte aan ondersteuning op het gebied van schrijven. Het schrijfonderwijs is op de schop gegaan, want waar leer je nog verbonden schrift en waarom wel/niet? Daarnaast schrijven kinderen steeds minder door gebruik van tablets en chromebooks in de klas. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de handschriften en ook zelfs voor de taalontwikkeling.

Scholen en leerkrachten die meer willen weten over schrijfbegeleiding in de klas kunnen contact opnemen ………..

Naast het begeleiden van kinderen, ouders en leerkrachten geef ik begeleiding aan collega’s en andere therapeuten. Dit zijn bijeenkomsten over praktijkvoering, voeren van ouder/kind/leerkrachtgesprekken, motorisch leren en gedragsverandering.

Mijn specialiteiten:

  • Kinder Oefentherapie
  • Schrijfmotorische ontwikkeling
  • Begeleiden groepen GFB Vet Cool
  • Oefentherapie