Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Je dagelijkse dingen doen. Voor velen is het zo gewoon. Toch kan het door de gevolgen van een ziekte of beperking anders zijn. Dan kunnen de normaalste dagelijkse dingen ineens heel lastig gaan.

Het lukt bijvoorbeeld niet meer om je jas aan te trekken omdat je je beide handen niet kunt gebruiken, je hebt niet de energie om werk en huishouden te combineren of je kunt niet meer fietsen door een evenwichtsprobleem. Zo kunnen er tal van zaken zijn die een belemmering zijn in het dagelijkse leven. De ergotherapeut zoekt samen met jou naar een oplossing om de dagelijkse dingen weer op te kunnen pakken. Door bijvoorbeeld het oefenen van de handeling, advies hierover of door gebruik te maken van een hulpmiddel. Het belangrijkste is dat de dagelijkse dingen, die voor jou belangrijk zijn, weer gedaan kunnen worden.

Behandeling

Klachten komen vaak voort uit disregulatie van het autonome zenuwstelsel en / of een overprikkeld brein. Bijvoorbeeld na burn-out, long-covid, licht traumatisch hersenletsel of een val/ongeval. De ergotherapeut zet passende behandelingen en interventies in. Onder andere werkt zij met wandel-coaching (indien mogelijk voor de cliënt), ASITT of ReAttach.

ASITT
ASITT is een intake en behandelprotocol voor volwassenen waarbij er sprake is van een sensorische integratie stoornis. Sensorische integratie betekent dat de informatie van alle zintuigen goed verwerkt wordt in de hersenen, zodat je adequaat kunt handelen. 

ReAttach
ReAttach is een niet-belastende, kortdurende cognitieve behandeling die gericht is op het optimaliseren van de prikkelverwerking (informatie, gebeurtenissen en emoties). Tijdens een ReAttach behandeling wordt het verwerken van meerdere zintuiglijke prikkels gestimuleerd en worden nieuwe vaardigheden aangeleerd en geautomatiseerd. Al na enkele sessies ervaren mensen hernieuwde energie, zitten ze beter in hun vel, voelen ze zich emotioneel meer in balans en hebben een betere grip op het leven.

Specialisaties

  • ASITT
  • Reattach
  • Stress management
  • Chronisch pijn
  • Long Covid revalidatie
  • Sensorische integratie problemen

Kosten

Ergotherapie wordt voor 10 uur per jaar vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig. Je kunt ook direct een afspraak maken, dan brengen wij de huisarts op de hoogte.

Benieuwd naar ervaringen van anderen op het gebied van ergotherapie? Kijk op www.ergotherapie.nl/ergotherapie-meedoen-verhalen-over-ergotherapie/

Onze specialisten

Gerda Dokter

Afspraak aanvragen

Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken

Waar kunnen wij je nog meer mee helpen?

Ik wil werken aan
een gezondere leefstijl

Ik wil trainen en
Fitter worden

Ik wil herstellen van mijn
Blessure of klacht