Vitaliteit Blog 11: ‘Altijd in beweging’

22 februari 2023

Keep that body moving

In het vorige blog hebben we kunnen lezen hoe goed beweging eigenlijk voor je is.
In dit blog ga ik in gesprek met mijn collega Jane van der Knaap.
Jane is manueel therapeute binnen Groups for Balance, moeder van 2 kinderen en werkt daarnaast ook nog voor het Nederlandse shorttrack team. Jane: ‘Ik heb twee kleintjes thuis rondlopen, op een mama dag zit ik makkelijk boven de 10.000 stappen.’
Kortom, Jane is eigenlijk ‘altijd in beweging’. Wat is haar geheim? En welke tips kan ze ons meegeven?

 

Jane, welke rol speelt beweging in jouw leven?
Een hele grote rol! Ik ben veel in beweging, heb een jong gezin. Breng altijd mijn dochtertje lopend naar school. Ik sport drie keer per week, dat lukt over het algemeen wel. Tennis, yoga, oefeningen of hardlopen, net waar ik zin in heb. Ik kijk zelden tv, als ik al tv kijk, kijk ik sport. Daarnaast sta ik niet stil in mijn werk en werk ik veel aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit doe ik bijvoorbeeld door een extra specialisatie met de Schroth therapie of een extra specialisatie in de heup en nu ook met mijn werkzaamheden binnen het Nederlandse shorttrack team. Daar leer je hartstikke veel van, dat zie ik ook als bewegen.

 

Je vertelde net al iets over je werk binnen het Nederlandse shorttrack team. Dit combineer je met je werk als manueel therapeut binnen Groups for Balance. Wat houdt jouw werk binnen het shorttrack team precies in?
Ik ben aanwezig bij trainingen, minimaal 1 keer per week. Als er iemand valt op het ijs ben ik de persoon die ervoor zorgt dat ze wel weer door kunnen schaatsen of behandeld moeten worden.
Naast de trainingen kunnen ze zichzelf inplannen voor een fysiotherapie behandeling bij mij. Het team bestaat uit ongeveer 20 sporters. Na een zware training, als er veel vermoeidheid in het lichaam aanwezig is, zie ik veel schaatsers, een andere dag is dat minder. Ook begeleid ik samen met het team het proces na een operatie, als een schaatser net is geopereerd om hem/haar weer terug te krijgen in de topsport.

 

Dat klinkt behoorlijk afwisselend. Wat maken deze topsporters zo uniek volgens jou?
Er wordt veel gemonitord. Hoe ze slapen, hoe ze zich voelen, hoe ze het ijs vinden. Dit hoort bij topsport en is een extra tool die wordt ingezet, zodat je optimaal kunt presteren. Dat is wel een groot verschil met niet-topsporters, die over het algemeen veel minder monitoren.
Al zie je daar de laatste tijd wel een beweging in ontstaan met alle smartwatches, stappentellers etc.

 

Meten is weten uiteindelijk natuurlijk. Welke wijsheid of les zou je mensen willen meegeven vanuit jouw ervaring met topsporters?
Goed naar je lichaam luisteren, op tijd aan de bel trekken als je klachten hebt, zodat er zo snel mogelijk iets aan gedaan kan worden.
De shorttrackers doen dit over het algemeen goed is mijn ervaring. Ze zien dit ook in hun prestaties en kijken mee ‘waar ligt het nu aan?’ Dit wordt dan meteen aangepakt.

 

Wat is de meerwaarde van krachttraining volgens jou?
Je wordt er een stuk sterker van en het is preventief heel interessant. Ook mis je spierkracht als je niet aan krachttraining doet.
Stel dat een topsporter (of gewoon iemand zoals jij en ik) alleen maar cardio traint en geen kracht, neemt de kans op blessures toe.
Ik zie bij het shorttracken dat de schaatsers veel symmetrischer gaan trainen. Ook wordt het makkelijker om een extra zetje te geven tijdens het shorttracken.

 

Wat zou je mensen willen meegeven die moeite hebben met bewegen?
Maak er iets leuks van, ga met iemand sporten, ga zwemmen, wandklimmen, wandelen met een vriendin, doe aan yoga. Er zijn zoveel vormen van beweging, doe iets wat je leuk vindt.

 

Wat gebeurt er met jou als je een dag niet hebt bewogen?
Dat gebeurt eigenlijk niet zo snel. Ik heb twee kleintjes thuis rondlopen, op een mama dag zit ik gemakkelijk boven de 10.000 stappen. Ik had laatst 8000 stappen, maar toen had ik mijn horloge niet de hele tijd om. Op maandag zit ik zelfs boven de 20.000 stappen als ik ’s avonds ook ga tennissen. Als ik al een tijdje minder heb bewogen heb ik er weer extra zin in, dan voel ik aan mijn lichaam dat ik toe ben aan bewegen.

 

Heb je zelf nog iets dat je graag wilt delen m.b.t. bewegen?
Kom in beweging om jezelf te ontwikkelen, zowel op fysiek als mentaal gebied. Met stilstand kom je niet vooruit.

 

Het is duidelijk dat Jane een type is dat veel in beweging is. ‘Keep that body moving’ gaat bij haar eigenlijk wel vanzelf.
Welke lessen kunnen we trekken uit dit interview om meer beweging in te passen in ons dagelijks leven?

-Zie beweging breder dan alleen het fysieke gedeelte, denk ook aan beweging in je werk en persoonlijke ontwikkeling.

-Monitoring kan helpend zijn om het bewegen te optimaliseren, meten is weten!

-Luister goed naar je lichaam, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken.

– Vergeet krachttraining niet, dit is ook preventief interessant ter voorkoming van blessures.

-Zoek een manier van beweging die je plezier geeft.

-Met stilstand kom je niet vooruit, kom in beweging om jezelf te ontwikkelen, zowel fysiek als mentaal.

 

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden en zou je willen weten wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van beweging?

 

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Vitaliteit blog 20: ‘Oorzaken van moe wakker worden’
Stel je de volgende situatie eens voor. Na een heerlijke nacht slapen word je ’s...
Joost, 56 jaar over Vitaal Rookvrij: ‘Het is een groot succes gebleken!’
Vitaal Rookvrij deelnemer Joost heeft ruim € 2000,- bespaard sinds hij is gestopt met roken....
Vitaliteit blog 19 ‘Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren’
Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren Ken je dat gevoel...