Vitaliteit blog 19 ‘Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren’

27 juni 2024

Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren

Ken je dat gevoel dat je helemaal opgaat in je bezigheden en het besef van tijd even lijkt te verdwijnen? Dat magische moment, wat oneindig mag blijven duren, maar wat je vaak pas opmerkt op het moment dat je er weer uit bent? Grote kans dat je een staat van flow bereikt hebt. In deze blog gaan we kijken hoe je op je werk in flow komt.

 

Flow op het werk

Bevlogen, creatieve werknemers die plezier hebben in hun werk, goed presteren en voor je door het vuur gaan. Welke werkgever wil dit nou niet?
Uit onderzoek blijkt dat er een aantal factoren van belang zijn om rekening mee te houden.
Werknemers kunnen tijdens hun werkzaamheden zelf de staat van flow ervaren, wanneer werkgevers flow optimaal faciliteren. Belangrijke voorwaarde is dat werkgevers vitaliteit dan ook niet zien als een kostenpost, maar als een investering. Dat rondje buitenlopen met collega’s is inderdaad niet facturabel, maar zorgt wel voor een verhoogde productiviteit, creativiteit en een stuk minder stress. Rachel Rothengatter, directeur en eigenaar van Floooow, vertelt ons dat er 8 factoren van belang zijn om flow op de werkvloer te stimuleren.

Hier komen ze.

 

Cultuur

Iedere organisatie heeft zijn eigen cultuur, bij de één is dit duidelijker uitgewerkt dan bij de ander. We kennen allemaal wel de ongeschreven regels binnen een bedrijf waar je je aan moet houden. Dat maakt een bedrijf ook uniek en wanneer je deze niet kent, val je al snel buiten de boot.
Het is belangrijk om als bedrijf een duidelijke missie, visie en kernwaarden te hebben.
Dit vormt een onderdeel van een goede bedrijfscultuur. Voor werknemers is het vervolgens handig om de kernwaarden van het bedrijf naast jouw persoonlijke waarden te leggen.
Past de cultuur van de organisatie bij jou als persoon? Is er een match?

 

Focus en concentratie

Om flow te bereiken is focus en concentratie heel belangrijk. Hier zijn verschillende methoden voor, denk bijvoorbeeld aan voldoende slaap, op tijd pauzes nemen of rustgevende muziek opzetten. Tegelijkertijd is dit een grote uitdaging, aangezien we constant prikkels te verwerken krijgen door onze smartphones, mailtjes en verzoeken van collega’s.

 

Hebben van een duidelijk doel.

Zijn de doelen van de organisatie helder en passen deze bij jouw eigen doelen? Heb je je eigen doelen en ambities scherp? Dit helpt om beter te focussen en meer flow te ervaren.

 

Feedback, erkenning en waardering

Elkaar durven aan te spreken op gedrag en prestaties is belangrijk, uiteindelijk wil je samen vanuit positieve intenties een bepaalde kwaliteit leveren.
Het is belangrijk dat werknemers feedback krijgen die hen helpt te groeien en op deze manier kun je eigenlijk spreken van feed forward, aangezien het opbouwend bedoeld is.
Hoe is de feedbackcultuur geregeld binnen de organisatie? Is er ook erkenning en waardering voor de prestaties van werknemers? Belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan. In een ideale situatie is er niet alleen feed forward van collega naar collega, maar ook tussen teams onderling en durven collega’s ook hun teammanagers of leidinggevenden van feed forward te voorzien.

 

Uitdaging en vaardigheden in balans

Het is belangrijk om het werk te doen dat past bij wie je bent en wat je kunt. Met andere woorden, is er voldoende balans tussen de uitdagingen in je werk en jouw vaardigheden?
Zijn je uitdagingen te groot ten opzichte van je vaardigheden dan kan dit leiden tot burn-out klachten. Heb je te weinig uitdaging in je werk, dan kun je juist te maken krijgen met bore-out. Het is belangrijk om hier als werkgever scherp op te zijn, door bijvoorbeeld regelmatig gesprekjes met collega’s aan te knopen.

 

Autonomie krijgen

Kunnen werknemers zelf bepalen hoe ze hun werk invullen, of moeten ze voldoen aan strakke werktijden, protocollen en hebben ze weinig inspraak?
Behoefte aan autonomie is een basisvoorwaarde om tot goede (leer)prestaties te komen.
Dit kun je als werkgever faciliteren, door je werknemers hier wat vrijheid in te geven.
Maria Montessori, de grondlegster van het Montessorionderwijs, noemde dit ‘vrijheid in gebondenheid’. Merk je dat mensen hier ‘misbruik’ van maken, dan kun je altijd nog de teugels verder aantrekken.
Tegelijkertijd moeten werknemers ook zelf verantwoordelijkheid nemen in het pakken van meer autonomie over hun werkzaamheden.

 

Veiligheid

Om trouw te kunnen zijn aan jezelf en een staat van flow te bereiken, is veiligheid essentieel. Is de werkplek veilig genoeg? Hoe is de sfeer onderling? Kan iedereen zichzelf zijn op de werkvloer of is er sprake van groepjesvorming en roddelgedrag? Is de vertrouwenspersoon binnen de organisatie laagdrempelig bereikbaar? Belangrijk om hierin te investeren.

 

Loskomen van geconditioneerde patronen en belemmerende overtuigingen

Soms kan het voorkomen dat iemand vastzit in bepaalde patronen of belemmerende overtuigingen die een verdere groei in de weg staan. Zo kan een werknemer de overtuiging hebben, nadat er weer een nieuw ICT systeem op het werk is geïnstalleerd: ‘hier heb ik allemaal geen verstand van, ik zit mijn tijd wel uit tot mijn pensioen.’ Niet echt helpend natuurlijk om een staat van flow te bereiken. Coaching kan hierbij uitkomst bieden.

 

Dit waren de 8 factoren voor het stimuleren van flow op de werkvloer.
Uiteindelijk kan flow ook nadelige effecten hebben, denk aan moeilijk bereikbaar zijn voor anderen en te veel creatieve ideeën, waardoor je je collega’s weer extra workload geeft.
Over het algemeen kun je zeggen dat investeren in meer flow op de werkvloer zich zeker gaat terugbetalen.
Het is voor organisaties belangrijk om een optimale balans te creëren, door continu met elkaar te communiceren en af te stemmen.
Zowel werkgevers als werknemers hebben hier een rol in. Welke stap ga jij zetten na het lezen van dit artikel om meer flow in je werk te bereiken?

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Joost, 56 jaar over Vitaal Rookvrij: ‘Het is een groot succes gebleken!’
Vitaal Rookvrij deelnemer Joost heeft ruim € 2000,- bespaard sinds hij is gestopt met roken....
Vitaliteit blog 19 ‘Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren’
Flow op je werk bereiken? Verdiep je in deze 8 factoren Ken je dat gevoel...
Vitaliteit blog 18 ‘Formule voor succesvolle gedragsverandering’
Formule voor succesvolle gedragsverandering Herken je dat gevoel, dat je eigenlijk wel iets zou willen...