Vitaliteit blog 5 ‘Dieet versus Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)’

01 oktober 2022

Dieet versus Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

Meningen over goede voeding en een gezonde leefstijl zijn overal in de media te vinden. Prettig als je wilt beginnen met het veranderen van je aangeleerde gewoonten, maar vaak ook verwarrend en tegenstrijdig.
Wist je dat er talloze specialisten zijn die hun kennis over een goede leefstijl of een goed-te-handhaven verandering in het voedingspatroon met je willen delen? Ik praat natuurlijk over leefstijlcoaches en diëtisten! Geschoold in hun vakgebied en enthousiast over het delen van hun kennis, dragen ze graag bij aan jouw gezondheid.

Tegenwoordig heeft de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht, waarvan 14% zwaar overgewicht. Dit zijn cijfers die sinds de jaren 90 alleen maar aan het stijgen zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de cijfers een beetje ‘de kop in te drukken’. Bij Groups for Balance worden verschillende Gecombineerde Leefstijl Interventies aangeboden, evenals consulten binnen de diëtetiek. Maar wat is het verschil eigenlijk? En wat past het beste bij jou?

 

Wat is een Gecombineerde Leefstijl Interventie?

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) wordt sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Met deze leefstijlinterventie die twee jaar duurt werken volwassenen met overgewicht of obesitas aan hun leefstijl, met als uiteindelijke doel duurzame gedragsverandering.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: slaap en ontspanning, omgaan met verleidingen, timemanagement en voeding. We gaan het ook hebben over jouw waarden. Wat is er nou echt belangrijk voor jou? In hoeverre leef jij ook naar jouw waarden?
Het doel van de Gecombineerde Leefstijl Interventie is om een gedragsverandering teweeg te brengen, waardoor er blijvende resultaten worden gecreëerd. In Nederland zijn er een aantal Gecombineerde Leefstijl Interventies. Binnen Groups for Balance bieden we de GLI CooL (Coaching op Leefstijl) en de SSIB (Samen Sportief In Beweging) aan.

 

Wat houdt het programma van de GLI in?

Wanneer je je inschrijft voor het GLI CooL programma, zijn er maandelijkse groepsbijeenkomsten en individuele coachgesprekken met een leefstijlcoach.
Deze combinatie draagt ertoe bij dat je patronen leert te doorbreken en jezelf uitdaagt om verschillende veranderingen door te voeren in je dagelijks leven. Ook het aanpassen van je voedingskeuzes zal bijdragen aan het behalen van jouw doelen. De GLI SSIB is vooral de eerste 8 weken een erg intensief traject, waarbij je zowel met de leefstijlcoach, de beweegcoach als de diëtiste aan de slag gaat. Je krijgt wekelijks voedingsadvies van de diëtiste en gaat twee keer per week bewegen met de beweegcoach. Daarnaast maak je kennis met sportaanbieders in de regio en word je begeleid naar het vinden van een sportvereniging.

Beide programma’s duren 2 jaar, alleen heb je bij het CooL programma alleen te maken met een leefstijlcoach. Bij het SSIB programma zit hier ook nog een diëtiste en een beweegcoach bij en maakt bewegen/sporten ook onderdeel uit van het programma.

Je leert een groep mensen kennen die net als jij gemotiveerd zijn om een verandering in hun leefstijl door te voeren. Dit avontuur gaan jullie individueel, maar ook als groep aan. Wellicht levert dit je, naast een verandering in je leefstijl, ook nog een mooie vriendschap op!

 

De wereld van diëten.

Er zijn honderden bekende “crash”-diëten in de media, denk aan een koolhydraat-arm dieet, het Sonja Bakker dieet, of het dokter Frank dieet. Dit zijn vaak diëten waarbij je snel de gewenste kilo’s kwijtraakt. Het welbekende jojo-effect is dan een bijwerking van een “crash”-dieet. De kilo’s die je zo snel kwijt was, komen er binnen no-time weer aan en dan ben je weer terug bij je startpunt. Ook zien we in de praktijk dat veel mensen een verstoorde hormoonbalans hebben ontwikkeld door het volgen van diëten.

Bij Groups for Balance richten wij ons niet op een dieet, maar op jou. Het voedingsplan wordt afgestemd op jouw eetgewoonten en we leren je om de goede keuzes te maken. Of je doel nou afvallen is, het verlagen van je cholesterolwaarden of het onder de controle krijgen van de bloedsuikerwaarden, in overleg met jou passen we je voeding aan en zorgen we dat je doelen blijvend worden behaald. Ons motto is dan ook: “kleine stapjes, grote veranderingen”.

Bij Groups for Balance krijg je een voedingsplan dat wordt gebaseerd op jouw persoonlijke behoefte aan energie, koolhydraten, eiwitten en vetten. Een goede balans tussen deze vier factoren kan ervoor zorgen dat je je bijvoorbeeld energieker voelt of de kilo’s verliest die je al een tijdje kwijt wilde. De diëtist begeleid je in het maken van betere, gezondere voedingskeuzes en leert je waarom het zo belangrijk is om bepaalde voedingsmiddelen te nuttigen. Daarnaast leer je ook waar je op moet letten bij het lezen van een etiket of wanneer je in de supermarkt loopt. Uiteraard zorgen we er ook voor dat eten geen straf wordt en lekker blijft. Daar kan de diëtist je alles over vertellen!

 

Hoe zat het ook alweer…

Bij de Gecombineerde Leefstijl Interventie wordt er gekeken naar verschillende aspecten zoals slaap, stress, voeding en beweging. Met een groep en individueel word je uitgedaagd om je leefstijl naar een hoger niveau te brengen.
Afhankelijk van de gekozen interventie (CooL of SSIB) is dit ook inclusief bewegen/sporten.
Bij de diëtist ligt de nadruk enkel op de voeding. Samen met jou wordt er gekeken naar een volwaardig eetpatroon, waarmee jij je doelen kunt behalen en toch smaakvol blijft eten.

 

Ben je enthousiast geworden over de GLI-programma’s en wil je meer weten? Navigeer dan naar de verschillende Gecombineerde Leefstijl Interventies in het menu.
Wil je graag een afspraak maken bij de diëtist? Navigeer dan naar het kopje diëtetiek.
Uiteraard kunnen onze collega’s bij de front office je vragen ook beantwoorden, dus bellen naar de praktijk behoort ook altijd tot de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Vacature Beweegcoach
Ben jij een beweegprofessional die actief wil bijdragen aan een gezonde samenleving? Ben jij die...
Groups for Balance Spier-pees traject vlog
Vitaliteit Blog 11: ‘Altijd in beweging’
Keep that body moving In het vorige blog hebben we kunnen lezen hoe goed beweging...