Vitaliteit Blog 15: ‘Krachttraining, waarom zou je?’

25 september 2023

Een sportschool. Zien en gezien worden. Bodybuilders en proteïne shakes. Constant naar jezelf lopen kijken in de spiegel. Ongemakkelijk. Dat is in een paar woorden het beeld dat veel mensen hebben bij krachttraining. In dit blog wil ik dit beeld graag verruimen. Want krachttraining, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen. Waarom is krachttraining dan zo goed voor je? En hoe kun je hierin begeleid worden?

Gewicht verliezen
Afvallen, wie wil dat nou niet? De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en 14 procent heeft zelfs ernstig overgewicht. Volgens de data kunnen er dus veel Nederlands wel wat gewicht verliezen. Alleen tijdens het afvallen verlies je zowel vet als spieren. Er is helaas geen magische knop waar je op kunt drukken die zegt: ‘meneer, ik zorg ervoor dat u 10 kilo afvalt en dat wordt alleen maar vet, geen spieren.’ Het is duidelijk dat je liever vet dan spieren verliest. Door tijdens het afvalproces aan krachttraining te doen, beperk je het aantal spieren dat je kwijtraakt. Daarnaast verhoog je je rustmetabolisme, doordat je spiermassa toeneemt. Dit is het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt als je niets doet. Uit onderzoek blijkt dat dit tot 4% bij vrouwen is en tot wel 9% bij mannen. Tot slot zorg je door te sporten op hoge intensiteit (zoals bij krachttraining) voor het zogeheten ‘afterburn-effect’. Dit betekent dat je ook na je training nog extra calorieën verbrandt.

Meer energie en minder blessures
Krachttraining is het versterken van het lichaam door middel van oefeningen met gewichten. Dat de sportschool daar een goede plek voor is, komt onder andere doordat je daar de keuze hebt uit verschillende apparaten en gewichten. Ben je geen fan van de sportschool maar wil je toch aan krachttraining doen? Met de juiste oefeningen en gewichten is er thuis ook veel mogelijk. Enkele voordelen van krachttraining op een rij:

  • Door krachttraining versterk je je spieren, waardoor je sterker wordt en meer kracht krijgt.
  • Je maakt endorfines (gelukshormonen) aan tijdens het sporten, wat je een goed gevoel geeft en gunstig is voor je mentale gezondheid.
  • Je krijgt er een opgewekt en energiek gevoel voor terug en stresshormonen als adrenaline en cortisol worden verlaagd.
  • Door structureel aan krachttraining te doen en jezelf steeds uit te dagen om je grenzen te verleggen, vergroot je je zelfvertrouwen.
  • Krachttraining verkleint bij ouderen de kans op diverse aandoeningen zoals hart en vaatziekten, botontkalking, artritis en diabetes type 2.
  • Krachttraining heeft een gunstig effect op je hormoonhuishouding, waardoor je ’s nachts ook beter slaapt.
  • Door bij krachttraining je hele lichaam mee te nemen, train je (bijna) al je spiergroepen. Doordat de spieren in je lijf fysiek sterker worden, verklein je de kans op blessures.


InBody scan

Bij Groups for Balance hebben wij de beschikking over de InBody, een apparaat dat je lichaamssamenstelling kan meten. Dit is een manier om te beschrijven waaruit het lichaam bestaat (denk aan vet, eiwitten, mineralen en lichaamsvocht). De analyse van de lichaamssamenstelling geeft nauwkeurig de veranderingen in vetmassa, spiermassa en percentage lichaamsvet weer. Zo ontdek je hoeveel aanleg je hebt om spiermassa te ontwikkelen, maar ook hoe de spiermassa is verdeeld tussen je beide armen, romp en benen. Stel je voor dat je op tennis zit en je bent linkshandig, dan heb je kans dat je linkerarm meer spiermassa heeft dan rechts. Of dat je voornamelijk je beenspieren traint door te wandelen, fietsen of schaatsen, waardoor je een disbalans hebt in je spiermassa tussen je boven en onderlichaam. De InBody spoort deze spierdisbalansen op tussen de beide kanten van het lichaam. De metingen kun je vervolgens terugvinden in de InBody app, waardoor je ook verschillende metingen met elkaar kunt vergelijken. Erg handig en overzichtelijk.

Begeleiding bij Groups for Balance
Ben je enthousiast geraakt over krachttraining en wil je hier graag begeleiding in? Plan dan een FIT-intake bij ons in! Hierbij brengen we je gewicht, lichaamssamenstelling en bloeddruk in kaart en meten we je kracht en conditie. Met deze informatie maken we een persoonlijk, op jou afgestemd FIT-plan. Afhankelijk van de progressie en je wensen, wordt het plan tussentijds aangepast. Zo werk je begeleid naar je doelen toe, op een manier die goed voelt voor jou. Gaat je voorkeur uit naar groepslessen? Of wil je liever personal training? Het is allebei mogelijk, waarbij je zelfs nog invloed kunt uitoefenen op de tijden dat je sport door ons SuperSaas intakesysteem.

Ben je na het lezen van dit blog al wat meer overtuigd geraakt van krachttraining? Zie je in dat het meer is dan constant naar je spierballen kijken in de spiegel van de sportschool, maar bijvoorbeeld ook kan helpen om af te vallen en je mentaal gezonder te voelen? We begeleiden je graag op weg naar een slanker, sportiever en krachtiger lichaam.

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Vitaliteitblog 17 ‘Positieve gezondheid’
Positieve gezondheid onder de loep Verder kijken dan alleen de klacht of blessure. De focus...
Het verhaal van Susan
Lees mee met het verhaal van Susan (58 jaar), eigenaar van www.suustra.nl (coaching) en Long...
Vitaliteitblog 16: ‘Het grote belang van pauzes’
De succesformule van een topsporter? Een goede balans tussen inspanning en rust. Een topsporter weet...