Vitaliteit blog 3 ‘Vitaliteitsscan’

09 juli 2022

Vitaliteitsscan

Jaarlijks brengen we onze auto naar de garage voor een APK, een algemene periodieke keuring.
Dit is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld, als we dit niet doen wordt onze auto afgekeurd en kunnen we er niet meer mee rijden.
Alleen hoe zit het met onze eigen APK? Een APK op het gebied van onze eigen gezondheid?
Zonder allerlei scans of bloedonderzoeken, maar op een laagdrempelige manier?
Met dit idee in ons achterhoofd zijn wij aan de slag gegaan.
Resultaat? Een vitaliteitsscan, passend bij ons zorgaanbod binnen Groups for Balance.

 

‘Vitaliteitsscan, leg eens uit?’

De vitaliteitsscan is een vragenlijst om inzicht te krijgen in je huidige gezondheidsniveau.
Je krijgt inzicht in je eigen vitaliteit en word je hiervan bewust.
Hoe is het eigenlijk met jouw gezondheid? Welke invloed heb ik hier zelf op?
Wanneer je voor het eerst in onze praktijk bent, kun je een vitaliteitsscan krijgen bij de balie. Deze kun je invullen in de wachtkamer, het is alleen niet verplicht. Zie het als een extra cadeautje van ons om nog beter in kaart te brengen hoe het gesteld is met jouw gezondheid. Vervolgens kun je de vitaliteitsscan meenemen naar je afspraak met één van onze zorgprofessionals.
Samen wordt gekeken naar de uitkomsten, waarbij het belangrijk is om je te realiseren dat deze vragenlijst geen meetinstrument is. Het is een manier om samen het gesprek aan te gaan op het gebied van gezondheid. De vitaliteitsscan kan inzicht geven, maar jij bepaalt zelf aan welke knoppen je wilt gaan draaien en in welke volgorde. Uiteraard denken wij hierbij graag met je mee.

 

 

Afbeelding 1: de gezondheidscirkel

Bovenstaande gezondheidscirkel is ontwikkeld om jou een overzicht te geven van onze verschillende zorgmogelijkheden.
Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in drie gebieden: ik wil herstellen van mijn blessure of klacht, ik wil trainen en fitter worden en ik wil werken aan een gezondere leefstijl.
In de praktijk is er vaak overlap tussen die verschillende trajecten. De kleuren die in de vitaliteitsscan worden gebruikt, hebben een overlap met de kleuren van de gezondheidscirkel. Iemand die de vraag ‘als ik beweeg heb ik nergens in mijn lichaam pijn’ met een wat lagere score heeft ingevuld, kan meteen zien dat een spier-peestraject of een andere vorm van fysiotherapie hierbij passende zorgtrajecten kunnen zijn.
Hier ga je vervolgens samen het gesprek over aan, waarbij de regie bij jou als cliënt zelf blijft, maar je breder gaat kijken dan alleen de klacht. Iemand kan bijvoorbeeld de praktijk binnenkomen met lage rugklachten en in eerste instantie een afspraak hebben gepland bij de fysiotherapeut.
Door vervolgens de vitaliteitsscan in te vullen en hier met de fysiotherapeut het gesprek over aan te gaan, kunnen er andere vitaliteitsvraagstukken naar boven komen.
Wellicht zijn er uitdagingen op het gebied van dagelijks functioneren en is een afspraak met de ergotherapeute een mooie volgende stap? Of zijn er vraagstukken rondom voeding en gewichtsverlies en is één van onze gecombineerde leefstijlinterventies passender?
Er zijn voldoende mogelijkheden en tegelijkertijd blijft dit ook maatwerk.
Welke zorg past het beste bij jou? We denken graag met je mee.

 

Verschillende domeinen

Soms denk je dat je weet wat er aan de hand is, maar blijkt de oorzaak ergens anders te liggen. Of heeft eigenlijk een ander domein meer prioriteit.
De vitaliteitsscan is opgebouwd uit vijf verschillende domeinen: beweging, voeding en leefstijl, (ont)spanning en energie, dagelijks functioneren en mentale en sociale balans.
Per domein worden er zes vragen gesteld met een puntenschaal van 1 t/m 5.
Na afloop kun je deze scores optellen en invullen in een spinnenweb, zodat er een visueel totaaloverzicht ontstaat. Zie het voorbeeld hieronder.
Vervolgens ga je samen met je zorgprofessional het gesprek aan. ‘Dit is de uitkomst van de scan, wat valt je op? Is dit ook hoe je het verwacht had? Is er iets uit de scan gekomen waar je op dit moment iets mee wilt? Wat is dat dan?’ Stap voor stap kijken we wat op dit moment het meest prioriteit heeft, rekening houdend met alle 5 de domeinen.

 

Afbeelding 2: het visuele overzicht van de vitaliteitsscan

Samenvattend: de vitaliteitsscan is een manier om op een snelle manier inzicht te krijgen in je huidige vitaliteit en gezondheid.
Eigenlijk een soort ‘APK check’, maar dan op een laagdrempelige manier. Jij zit aan het stuur en bepaalt welke ‘onderdelen’ van je gezondheid extra aandacht nodig hebben.
Of het meeste prioriteit hebben op dit moment.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je deze vitaliteitsscan ook eens invullen?

Je bent van harte welkom in onze praktijk.

 

Deze blog is geschreven door Jeroen Bense, Leefstijlcoach bij Groups for Balance.

 

 

 

Deel dit artikel

Meer nieuws & updates

Vitaliteit blog 7: ‘Voeding – Macro’s ‘
De basis van een goed voedingspatroon. De term macronutriënten of macro’s heb je vast weleens...
GFB FIT try-out weeks
GFB FIT Try-out weeks 🎉   Wil jij (iemand laten) kennis maken met de FIT...
Ijsbad workshop 7 januari 9.30 uur