'Heel blij dat ik hier terecht ben gekomen'

10 mei 2023

Nanja* (47) doet al jaren pogingen om af te vallen. Zonder blijvend succes. De wens om zich fitter te voelen en gezonder te leven is er wel, maar raakt steeds verder naar de achtergrond. Langzaamaan wordt de Alkmaarse steeds zwaarder en dat maakt bewegen minder makkelijk. Hardlopen wordt een rondje wandelen en haar conditie gaat beetje bij beetje achteruit. Dat lijkt niet zo erg, want Nanja voelt zich verder best wel gezond. Maar dat verandert als de Covid-pandemie uitbreekt en ze de berichten hoort over de extra risico’s die mensen met overgewicht hierdoor lopen. Dat zet haar aan het denken. In het najaar van 2020 hoort Nanja voor het eerst over Gecombineerde Leefstijl Interventie, kortweg GLI: een programma waarmee je in twee jaar kunt leren hoe je gezonder kunt leven. Dat spreekt haar aan: zelf aan de slag, maar niet alleen.

 

Nanja vertelt: “Toen ik dat filmpje zag over degenen die extra risico liepen om met Covid op de IC te belanden, werd best een hoog BMI genoemd. Ik was ervan overtuigd dat ik daar niet eens in de buurt kwam, ik voelde me eigenlijk nog best wel een gezonde vrouw. ‘Voor de grap’ besloot ik het eens uit te rekenen. Nou, dat was behoorlijk schrikken: ik had een BMI ver boven de 30! Op dat moment ging de knop om. Hier moest wat gebeuren. Maar ja, wat? Ik had al zoveel geprobeerd en ben ook eerlijk gezegd best wel eigenwijs. Het punt is dat ik vaak vol enthousiasme ergens aan begin, maar dan een paar maanden later toch weer in oude patronen terugval. Bij de GLI is dat anders: het is een programma van twee jaar, dat je volgt voor jezelf, maar wel samen met anderen. Je hebt individuele gesprekken met een leefstijlcoach en je neemt deel aan groepsbijeenkomsten. Dat sprak me wel aan. Ik wil dingen namelijk graag zelf doen, maar het is toch fijn om te weten dat je niet de enige bent en je ervaringen kunt delen.

 

Positieve reactie

Het GLI-programma wordt vergoed door de verzekering als je een verwijzing van een (huis)arts of medisch specialist. Voorwaarde is wel dat je het hele programma volgt. Nanja: “Het was best een stap om die verwijzing te vragen bij de huisarts, want eerlijk gezegd schaamde ik me dat ik het niet op eigen kracht lukte om af te vallen. Maar zij reageerde gelukkig heel positief en vond het goed dat ik er zelf mee kwam. Daarna was het zo geregeld. Ik meldde me aan en begin december 2020 kon ik starten.

 

Lekker praktisch

Die eerste bijeenkomst zal ik nooit vergeten. De eerste paar minuten dacht ik echt: wat doe ik hier, hoor ik hier echt tussen? Het was heel confronterend. Maar dat gevoel was snel weg. Je hoeft niks over jezelf te delen als je dat niet wilt en het programma is lekker praktisch. Zo leerden we vooral dat het belangrijk was om het stap voor stap aan te pakken en niet te grote doelen te stellen: ‘kleine aanpassingen, groot effect’. En ook dat een gezonde leefstijl meer is dan een gezond BMI. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat stress heel veel invloed heeft op mijn gewicht. Maar de grootste les was om één ding te gelijk aan te pakken, stap voor stap zelf te bepalen en ervaren waar je invloed op hebt. Dat heeft echt effect gehad. Ik ben nog iedere dag blij dat ik die eerste stap heb gezet!

 

Meer informatie

Ook bewust aan de slag met de invloed van voeding, beweging, slaap, stress & ontspanning op uw gewicht? Dat kan op verschillende plekken in gemeente Alkmaar. Zoek op internet naar ‘GLI’ voor een organisatie bij u in de buurt. Nanja volgde het programma via Groups for Balance.

Ook een ervaring delen?